Cele zece fecioare-Pesah 5770(15 Nisan),ziua 1

Al doilea pas:
In Biserica ortodoxa,luni seara s-a facut Denia Celor 10 fecioare,dandu-ne invatatura despre felul in care putem mosteni imparatia cerurilor prin intelepciune si perseverenta.
Parabola celor 10 fecioare(Matei 25,1-13)ne aminteste faptul ca nu stim ziua,nici ceasul venirii sfarsitului vietii,si ca lumina faptelor trebuie sa ne insoteasca mereu si sa ne deosebeasca de lume.Cati dintre noi,eu de putine ori ma gandesc la ziua”de maine”ca la ultima din viata mea….cu toate ca am permanent in fata sfarsitul,nu-l cred(inca!)iminent….,ne gandim ca”ziua de maine,s-ar putea transforma in somn(moarte)?Ce luam cu noi?Daca nu cele facute,auzite,gandite,simtite,traite?Cum si de cate ori le facem se va vedea…
Denia ne indeamna sa nu ne asemanam „fecioarelor neintelepte”si sa fim milostivi,ca altfel orice virtute de-am avea,fara dragoste de frati,nu ne foloseste…

Din seara aceasta(de la apusul soarelui)incepe prima zi de Pesah.In primele doua seri se celebreaza Sederul.Casa si curtea trebuie sa fie curate;in casa nu trebuie sa existe alimente dospite(daca totusi exista,ele sunt mancate inainte de Pesah,sau sunt date vecinilor care nu sarbatoresc),iar masa va fi servita pe vesela speciala(folosita doar de Pesah si Hanukah);mancare e ritualica si se compune din 7 elemente(le voi scrie in continuare),se bea doar vin rosu; inainte de masa varstnicul familiei citeste povestea Exodului(Hagadah);dupa masa,copiii cauta bunatatile ascunse(afikoman)de adulti,iar dupa ce le gasesc primesc cadouri,dulciuri si oua colorate si se spala pe fata si pe maini si se sterg cu servetelele primite(le folosesc toata perioada de Pesah).


Acum,mancarurile de Seder:
Pe masa de Seder exista sapte mancaruri simbolice principale care amintesc poporului evreu de perioada sclaviei sale in Egipt.

Cele sapte mancaruri simbolice de Seder sunt:

1. Matzah: Paine nedospita, asemanatoare cu un biscuit, care simbolizeaza sclavia evreilor in Egipt. Cand evreii se pregateau in graba sa plece din Egipt, nu au avut timp sa coaca paine dospita si au copt in schimb painea nedospita cunoscuta, sub numele de matzah.

2. Charoset: Un amestec de nuci macinate, mere, scortisoara si miere, care simbolizeaza mortarul folosit de sclavii evrei in Egipt pentruconstructiile Faraonului.

3. Ou: Se foloseste un ou fiert tare pentru a simboliza viata si renasterea.

4. Apa sarata: Oul se inmoaie in apa sarata care simbolizeaza atat lacrimile provocate de opresiune, cat si cele produse de bucuria libertatii.

5. Marror: Acesta este hrean foarte amar care simbolizeaza greutatile sclaviei..

6. Karpas: Este un amestec de cartofi fierti sau ridichi si patrunjel care se inmoaie in apa sarata si simbolizeaza atat subnutritia sclavilor evrei, cat si noul anotimp al primaverii.

7. Z’roah: Aceasta bucata de carne, reprezentata cateodata de un os, simbolizeaza mielul pascal si se refera la salvarea evreilor de catre Dumnezeu din sclavia Egiptului.

Sederul de Paste nu simbolizeaza numai o sarbatoare a eliberarii din sclavie, ci si o perpetua reafirmare a credintei in Dumnezeu.

Mitzvoturile (codul de comportament) pentru Seder:

Exista sapte mitzvoturi diferite pe care le aplicam la Seder. Primele doua rezulta direct din Tora iar celelalte provin de la rabini:

1) povestirea Exodului; 2) mancatul de matzah; 3) mancatul marrorului (a ierburilor amare); 4) mancatul Afikomenului (o bucata de matzah suplimentara pentru desert, ca amintire a darului de Pesach); 5) spunerea Hallel-ului (Psalmi de lauda); 6) bautul a 4 pahare de vin (se prefera vinul, dar este permis si sucul de struguri); 7) simularea unor acte de libertate si aristocratie – sezutul pe o pernita si statul intins in timp ce mancam si bem.

Hag Caşer we-Sameah!

12 răspunsuri

 1. Absolut off topic:
  De azi inainte adresa de web a blogului meu este:

  http://www.rontziki.ro

  Am rugamintea sa o inserati pe aceasta in blogroll, este ultimul rebranding 🙂

 2. esti extraordinara!

 3. interesant… 😉

 4. Kol Hakavod 😛

 5. Shavuah Tov 😀

 6. […] 19 aprilie(marti) 2011-Cele zece fecioare(Săptămâna Pătimirilor)-Pesah 5771(15 Nisan),ziua 1 […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: