Ararat

Concursul „Cultura pe continente” continua cu al IV-lea popas,de data asta in ASIA…intr-o expeditie montana spre centrul sufletului,in cautarea ARCEI lui NOE.

Logo facut de VIC.

Lumea in care traim exclude tot ceea ce nu i se dezvaluie simturilor:daca nu vede,nu aude,nu simte,nu pipaie,nu gusta,nu crede ca exista!Inca nu intelegem ca viata nu e doar ce intelegem noi,nu se margineste la simturile noastre,si ca ceea ce stim noi nu e totul.Poate ca in momentul in care vom constientiza ca Adevarul e dincolo de carcasa mintii noastre inguste,atunci vom vedea lumea”ca in oglinda”,nu”ca in ghicitura”,ca mai inainte,dezvaluindu-ni-se toate tainele,fiind purtatori de chip si asemanare cu Dumnezeu.
In seara asta am ales sa vorbesc despre ARCA lui NOE,un adevar care tine de credinta(pt mine),sau care tine de”mit”,pt cei care fiind subjugati stiintei simt nevoia sa treaca totul prin furcile caudine ale experimentului…Mircea Eliade este de altă părere şi anume că, “mitul într-o comuniune arhaică, adică în forma sa vie, originară, nu este o simplă istorie povestită, ci o realitate trăită care s-a petrecut în timpuri străvechi şi că influenţează în continuare lumea şi soarta oamenilor”.


-cea mai frumoasa fotografie a Araratului-de aici

Potrivit textului biblic(de la care imi incep expunerea),pe care il gasiti aici,Noe a ajuns cu corabia pe M-tele Ararat(sau”Urartu”,cum se numea pt mesopotamieni in mileniul I i.Hr.).
Caucaz,lantul muntos care”gazduieste”si Araratul,ne este cunoscut inca de la greci,stiind ca acolo a fost inlantuit Prometeu ca pedeapsa ca a dat focul oamenilor.Araratul este un vulcan stins din Podisul Anatoliei si este in”custodia” Rusiei,Iranului si a Turciei,in pline dispute dintre kurzi si”toti ceilalti”.
Arca,dupa parerea specialistilor care au facut expeditii pe Ararat se afla la o altitudine de 4000 de m,intr-o crevasa a ghetarului(intr-o zona lipsita de copaci);Araratul este un munte misterios(jumatate aflat intr-un anotimp,cealalta jumatate-de sus in gheturi,cu vesnicul fes de zapada).


Foto:aici
Acum cativa ani,mi-au atras atentia incursiunile lui Angelo Palego pe muntele Ararat….frumoase expeditii,interesante cautarile si ce-a gasit,extraordinara credinta lui.

Foto:aici


Foto:aici

Expeditiile organizate au inceput in 1952,cu Navarra,dar cautarile solitare au fost „de cand lumea si pamantul”,chiar inainte de Hristos.Lumea a uitat ce si cum,dar s-a pastrat povestea:
in Australia,,Polinezia,Mesopotamia,
Iran,Mexic,Noua Zeelanda,
Rusia,Italia,Hawai,Vietnam,Alaska,
Arizona,India,
Guyana Franceza,Fiji,China,Africa,Cuba,in diferite forme,dar spunand acelasi lucru.

Foto:de aici

Aici puteti vedea descoperirea grindei de lemn din Arca:sunt doua filmulete,caci Claudio Schranz(in 2002) nu a putut ajunge la ea,fiind pozitionata in zidul de gheata….

Pareri contrare veridicitatii existentei diluviului biblic sunt destule,aici voi aminti doar parerea lui Liviu Giosan(oricum,sunt mai multe),cercetator la „Woods Hole Oceanographic Institution”(Massachusetts).El spune ca:“Nu am găsit dovezi care să ateste inundaţia de proporţii catastrofale de care s-a vorbit”

Si stiinta foloseste credinta in actiunile ei,ca nici aici nu se poate demonstra totul.Fiecare,dupa cum il lasa sufletul,formatia si mintea….
Credinta nu tine de argumente!!!

Anunțuri

8 răspunsuri

  1. ooo merci
    maine updatez blogul
    🙂

  2. Un munte frumos, cu o poveste frumoasa si cu o prezentare pe masura.
    Succes la concurs!

  3. Da… munte frumos, cu o poveste la fel 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: