Mirosit de ciuperci sau vanatoare de mamuti?

Hmmm,de la pestera incoace ne intrebam de ce nu ne avem bine,de ce nu vedem aceeasi nuante,de ce poezia nu place la fel,de ce rochie si nu pantaloni,de ce zapping tv si nu fidelitate canalului de filme,de ce „bere si mici” si nu cina romantica,de ce shopping si nu stat in piata publica la contemplat natura,de ce multe altele si mai ales”de ce”.Raspuns sigur:”EL” si „EA”.Raspuns in asteptare la:care-i treaba?

Suntem diferiti,dar ar fi cazul sa ne intalnim din cand in cand in puncte si situatii,in incaperi si in gusturi,in linii si in gesturi comune ca sa treaca timpul mai placut.

Am citit articolul cu subiectul impricinat din Dilema veche si tare m-a amuzat cu ciupercile si mamutii.Asta ca sa intelegeti de ce femeia e la cratita,iar barbatul la job.Dovedit stiintific! :))

Cam asa suna:
” S-a dovedit ştiinţific: femeile şi bărbaţii fac shopping în mod diferit pentru că aşa i-a modelat evoluţia. Daniel Kruger, profesor la Universitatea din Michigan, ne-a lămurit problema chiar înainte de Crăciun: femeile stau cu orele, aleg, miros, probează pentru că, demult de tot, cînd trăiam în peşteri, femeile culegeau fructe şi plante. Care trebuiau alese, mirosite, probate, altfel muream otrăviţi sau păţeam altele. În schimb, bărbaţii intră rapid în magazin, cumpără ce le trebuie şi ies pentru că, tot pe atunci, cînd ieşeau din peşteri, ei vînau: acţiune rapidă, pradă ţintită, repaos. Profesorul Kruger spune că trebuie să ne înţelegem reciproc pentru a evita certurile. Lui i-a venit ideea cînd a fost într-o excursie cu grupul, la Praga: ime-diat, femeile s-au dus la cumpărături, iar bărbaţii nu puteau pricepe de ce. Şi Kruger a realizat de ce, e un comportament ancestral: cînd grupul se mută, femeile trebuie să ştie locul, să cunoască potecile spre fructele neotrăvitoare. Nu intră în detalii, dar aş paria că a avut mult timp să mediteze la chestiune, aşteptînd lîngă o cabină de probă. Ceea că îmi dă următoarea idee: de fapt, evoluţia a vrut ca femeile şi bărbaţii să nu meargă la shopping împreună. Că doar ele nu veneau la vînătoarea de mamuţi şi ei nu se duceau la mirosit ciuperci. Deci lecţia e, de fapt, nu să ne înţelegem reciproc, ci să nu mai facem chestia respectivă împreună. Caut o cabină lîngă care să meditez la subiect. (C. G.)”

E luat de aici.
Fotografii:de aici.

14 răspunsuri

 1. io cand citeam rahan stiam ca si barbatii miros, capcane urme & stuff. de fapt si’n winnetou zice chestia asta. antropologu tau bate campii.

  [plus c’am vz filme cu muieri preistorice care vanau dinozauri mamuti alea alea]

  • :)))
   Poate ca da,cine stie!Barbatii poate ca miroseau…a transpiratie,nu stiu cum stateau cu parfumurile florale;asta pe cand femeile fugeau dupa mamutii altora!
   Orice e posibil!

 2. ahhh rodica, ma termini! si eu tot la mirosit… a transpiratie ma gandeam cand citeam comentariul lui strelnikov. 🙂
  eu cred ca femeile erau insarcinate cu mirositul ciupercilor pentru ca erau RESPONSABILE inca de pe atunci: in mana lor statea hrana familiei. barbatii vanau doar pentru show off, caci de fapt mancau mai mult ciuperci…:)

  • Nu?Fiecare cu datoria lui;eu nu m-as baga la mamuti,parca as ramane sa gatesc niste ciuperci rosii,poate ii e foame cuiva dupa atata vanatoare!
   :))

 3. da preistoria era campia tuturor posibilitatilor. mi’ar fi placut sa traiesc atunci. pacat ca eram mort deja, la 28 de ani 😦

 4. 🙂 da’ traiau intens, cel putin… un mamut, o ciuperca, o atentie…. aia viata! adrenalina!

 5. Daca e comportament ancestral inseamna ca avem voie sa stam la cumparaturi cat de mult dorim. Eu asta inteleg, asta retin, asta voi spune cand va fi cazul 🙂

 6. nuuu, la gene umbla doar rimelul si fierul de indoit (doamne, cum arata instrumentul ala! l-am vazut pentru prima oara pe la 20 de ani si m-am ingrozit)

 7. 😀 interesanta dezbatere 😛

 8. […] poezie şi încercări de speranţă, în singurătăţi de moment, în nostalgii cu înţeles, în acceptarea diferenţelor, în amăgirea frigului, în mici şi posibile bucurii, în presimţirea unui semn de primăvară, […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: